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WHEN CAN TEENS SEEK SERVICES WITHOUT PARENTAL CONSENT? 
This document, created by the End Domestic Abuse Wisconsin – Wisconsin Coalition Against Domestic Violence – Legal Department, does not 

constitute legal advice.  
Domestic Violence agencies have asked whether they can legally provide services to teens without parental consent. While Wisconsin Statutes does not address 
this issue directly, there are several places in the Wisconsin Code that can be referenced for guidance including but not limited to: Children’s Code, (Wis. Stat. 
Ch. 48), Social Services (Wis. Stat. Ch. 46), Mental Health Act (Wis. Stat. Ch. 51), and Juvenile Justice Code (Wis. Stat. Ch. 938). Generally, by law or policy, 
teens cannot seek housing or services without parental consent; thus, domestic violence programs cannot provide housing or services without such consent. 

Minor is defined in Wis. Stat. § 990.01(20): “Minor” means a person who has not attained the age of 18 years, except that for purposes of investigating or 
prosecuting a person who is alleged to have violated a state or federal criminal law or municipal ordinance, “minor’ does not include a person who has attained 
the age of 17 years. 

Juvenile is defined in the Juvenile Justice Code at Wis. Stat. § 938.02(10m): “Juvenile” means a person who is less that 18 years of age, except that for purposes 
of investigating or prosecuting a person who is alleged to have violated a state of federal criminal law or any civil law or municipal ordinance, “juvenile” does 
not include a person who has attained 17 years of age. 

 

SERVICE/ TREATMENT 
PROVIDED 

IS PARENTAL CONSENT 
NEEDED? 

AUTHORITY OTHER/ ADDITIONAL 
INFORMATION 

Sexually transmitted disease 
(syphillis, gonorrhea, chlamydia and 
other diseases the department includes 
by rule) 

No Wis. Stat. § 252.11(1m): a physician may 
treat a minor infected with a sexually 
transmitted disease or examine and 
diagnose a minor for the presence of such 
a disease without obtaining the consent of 
the minor’s parents or guardian 

See also: Wisconsin Administrative 
Code, Health and Family Services Ch. 
145. 

Testing for HIV infection and 
certain diseases 

Unsure Wis. Stat. § 938.296(2): Juvenile Justice 
Code 
Wis. Stat. § 252.15(2)(b)4: 
Communicable Diseases 

See also: Wis. Stat. § 938.296(4) – 
health care professional shall refrain 
from making the test results part of 
the juvenile’s permanent record or 
disclosing the results 

Juvenile records N/A 
 
 
 
 

  

Wis. Stat. §938.78(2)(ag): a parent, 
guardian, or legal custodian may request 
to inspect or have the contents of the 
record disclosed from a county department 
or licensed child welfare agency; 
juveniles, age 14 and over, can request to 
have the contents of the record disclosed 
to the parent, guardian, legal custodian, or 
juvenile 

This statutory language is ambiguous 
and can be read to grant a juvenile 
(age 14 and over) the ability to 
determine whether parents, guardians, 
legal custodians are able to review the 
juvenile record. 
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SERVICE/ TREATMENT 
PROVIDED 

IS PARENTAL CONSENT 
NEEDED? 

AUTHORITY OTHER/ ADDITIONAL 
INFORMATION 

Admission for inpatient care No Wis. Stat. § 51.13(1)(c): if a minor 14 
years of age or older wishes to be admitted 
to an inpatient facility but a parent reuses 
to consent or cannot be found, the minor 
or person working n the minor’s behalf 
may petition the court to exercise 
jurisdiction and approve the admission 
without parental consent 

 

Alcohol and Drug abuse treatment No Wis. Stat. §51.45(2m)(b): a minor may 
consent to treatment under this section 
Wis. Stat. §51.47(1): preventative, 
diagnostic, assessment, evaluation, or 
treatment services may be rendered to a 
minor 12 years of age or over without 
obtaining parental consent; for those under 
12 years of age services may be rendered 
without parental consent only if a parent 
or legal custodian cannot be found. 

See also: Attorney General Opinion 
at: 1988 Wisc. AG Lexis 42 or OAG 
42-88, 77 Atty. Gen. 187 

Blood Donations No Wis. Stat. §146.33: Any person 17 years 
old or older may donate blood in any 
voluntary and noncompensatory program 

 

Abortion Yes, but there are exceptions Wis. Stat. § 48.375(4)(a)1: the voluntary 
and informed written consent of the minor 
and one parent required for a physician to 
perform or induce an abortion 
§ 48.375(4)(b) 1-3: Exceptions to parental 
consent requirement 
• Medical emergency 
• Pregnancy is the result of sexual 

assault 
• Likelihood of suicide 
• Pregnancy is the result of sexual 

intercourse with caregiver 
• Parent has inflicted abuse on the 

minor 

See also § 48. 375(6): a pregnant 
minor, or a clergy member on her 
behalf, may petition the court for a 
waiver of parental consent under § 
48.257 

 
See also § 48.375(9): if a minor who 
is contemplating abortion requests 
assistance from the county department 
in seeking parental consent or in 
seeking a waiver from the court, the 
county department shall provide 
assistance, including accompanying 
the minor as appropriate 

Marriage Yes Wis. Stat. § 765.02(2): a marriage license 
may be issued to a person between the age 
of 16 and 18 years with the written 
consent of the person’s parents. 

§ 765.02: Every person who has 
attained the age of 18 years may 
marry if otherwise competent. 


